Oct 26 2011

Capoeira Quiz

Test your knowledge of capoeira with this quiz…

1. Mestre Pastinha had his students wear yellow and black because:

a. They were the colors of his patron saint/orixá
b. They were the colors of the Angolan flag
c. They were the colors of Bahia’s state flag
d. They were the colors of his favorite soccer team
e. They were the colors of bumblebees


2. What was Mestre Bimba’s real name?

a.Washington Bruno da Silva
b. Antônio Conceição de Moraes
c. Manuel dos Reis Machado
d. João Oliveira dos Santos
e. Roberto José Carlos Pereira Cadeira Gomes da Silva Santos Smith


3. The series of cooperative throws in capoeira regional are known as the

a. Iúna mandingueira
b. Jogo de dentro
c. Chamadas
d. Macaco pulado
e. Cintura desprezada


4. What’s the next line of this ladainha: “Iê maior é Deus, pequeno sou eu”

a. Um pouco com Deus é muito, e muito sem Deus é nada
b. Tudo que eu tenho foi Deus que me deu
c. Deus abencoe os jogadores
d. Vou louvar a Deus do céu
e. Marimbondo me mordeu


5. A handstand in capoeira is known as:

a. Bananeira
b. Baraúna
c. Beija-flor
d. Brincadeira
e. Batuque


6. Capoeira was illegal in Brazil until:

a. The 1850s
b. The 1880s
c. The 1930s
d. It was never illegal
e. It’s still illegal


7. The bateria in Mestre Bimba’s academy consisted of:

a. Two berimbaus and one pandeiro
b. One berimbau and two pandeiros
c. One berimbau, one pandeiro, and one atabaque
d. Three berimbaus, two pandeiros, atabaque, agogô and reco-reco
e. One acoustic guitar, two bongos, and a flute


8. Capoeira made its first appearances outside Brazil through:

a. Music videos
b. Organized tournaments
c. Academic classes
d. Folkloric shows
e. Only the Strong


9. Which of these is not an old term for capoeira?

a. Vadiação
b. Capoeiragem
c. Valentia
d. Brincadeira de Angola
e. Vadiagem


10. Capoeira’s first cord system was invented by:

a. Mestre Carlos Senna
b. Mestre Yoji Senna
c. Mestre Bimba
d. Mestre Camisa
e. Mestre Bunda Grande


Answers below…

 

 

 

 

 

 

 

ANSWERS: 1 – d; 2 – c; 3 – e; 4 – b; 5 – a; 6 – c; 7 – b; 8 – d; 9 – c; 10 – a.